Dosar Suplimentul Nr. 18

Este utopic şi masochist să credem că vom fi băgaţi în seamă fără a avea reprezentare la centru

Andrei Postolache
  1. Consider alocările total insuficiente și nedrepte, lucru care din păcate nici nu mai surprinde, dar parcă totuși nesimțirea e și mai mare anul acesta decât de obicei. Vedem cum județul Teleorman primește de la Ministerul Transporturilor mai mult decât toată regiunea de Nord Est la un loc. Nu știu să ne „scape” printre liniile bugetului sume pentru proiectele importante ale județului, nu știu să fie surprize plăcute ascunse pe nicăieri, asta e! Legat de rectificările bugetare, teoretic există oricând șanse, dar eu nu am nici o informație care să-mi spună că avem motive să sperăm.
  1. Legătura dintre locul de origine a miniștrilor și resursele pe care le primesc acele orașe/județe este pe cât de neoficială și nescrisă nicăieri, pe atât de reală. La nivel superficial, există mecanisme și calcule de unde ies nevoile de in­vestiții. În practică, sunt hârtii goale, calculele importante ies întotdeauna cum vrea nucleul aflat la putere. Este naiv, utopic și masochist să credem că vom fi vreodată băgați în seamă fără a avea putere politică și reprezentare la centru. Eu consider acest sistem în întregul său feudal și jignitor, și militez pentru descentralizarea alocării resurselor și autonomia regiunilor în a decide în ce-și investesc banii. M-am săturat să stăm cu emoție așteptând ca pixul unui Dragnea sau al nu știu cui să „ne dea și nouă“ ceva.
  1. Pentru mine aceste proiecte au credibilitate zero și consider că au fost discutate cinic și meschin, știindu-se că, dacă depinde de ei, nu vor fi niciodată mai mult decât promisiuni electorale goale.
  1. Capul plecat este cea mai proastă strategie posibilă. Este umilitoare, degradantă, și nu funcționează, vedem asta cu ochiul liber după 27 de ani. Centrului trebuie să-i fie „frică” (într-un sens democratic) de Iași și Moldova: să-i fie frică – oare cum vom vota dacă nu se respectă promisiunile, dacă nu suntem tratați drept și corect? Să nu îndrăznească nimeni să ne bage sub preș de frica faptului că se va ridica a doua zi un cor de voci, primari, președinți de CJ-uri, parlamentari din zona asta, care va îngropa sub acuzele sale șansele în această zonă a țării ale partidului aflat la guvernare care-și bate joc de noi. Din păcate, suntem în situația opusă, cea în care partidele supracentralizate și sistemul electoral au creat o clasă politică care tace și se roagă pentru firimituri, în loc să stea drepți și să lupte pentru drepturile comunită­ți­lor care i-au ales.