Focus Noutati

Antreprenorii ieșeni și-au transmis nemulțumirile către Ministerul pentru Mediul de Afaceri prin secretarul de stat prezent la Iași

immm

Secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Paula Pîrvănescu, a fost prezentă luni la Iași pentru o întâlnire cu antreprenorii din regiunea Moldovei. Printre subiectele de discuție, s-au numărat schimbările legislative din ultima perioadă și faptul că tinerilor le este foarte greu să pornească pe drumul antreprenoriatului în România. La eveniment au participat atât oameni de afaceri cât şi reprezentanţi ai instituţiilor care au contact direct cu IMM-urile, printre care se numără reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, ai Primăriei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, etc. Paula Pîrvănescu a ţinut să ceară celor prezenţi să fie mai activi cu propunerile către minister.

„Încă mai avem legi din 1990 care, clar, nu mai sunt aplicabile. Vreau să venim cu soluţii privind debirocratizarea, în legăturile directe cu autorităţile, inclusiv ANAF”, a precizat secretarul de stat. Reprezentanţii Ministerului pentru  Mediul de Afaceri au precizat că-şi doresc ca anul 2018 să fie dedicat mediului de afaceri şi dezvoltării de politici publice. „Avem nevoie în România de structuri care să sprijine mediul de afaceri, cum ar fi  incubatoare de afaceri şi parcuri tehnologice. Pe partea de dezvoltare avem programe pentru înfiinţarea de IMM-uri, pentru start-up-uri, proiecte pentru comerţ şi servicii, etc”, a precizat şi Darius Vodă, director adjunct în cadrul ministerului. Prefectul Iașului, Marian Şerbescu, a susținut că la nivel de ţară, 63% dintre salariaţi lucrează în IMM-uri, iar din totalul de firme, 99% sunt IMM-uri. Conform datelor deţinute de acesta, faţă de Uniunea Europeană, unde sunt 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori, la noi în ţară rata este de 2,2, prin urmare, e loc de mai bine. La rândul lor, antreprenorii aflaţi faţă în faţă cu reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri şi-au spus ofurile şi nemulţumirile pe care le au.

Preşedintele Patronatului Judeţean al IMM-urilor, Neculai Viţelaru, vine cu exemple concrete de legi care au hibe şi cu exemple de afaceri de succes din afară, cu care, spune el, nu putem concura. „Eu aşa le spun tinerilor antreprenori, că există o gară, un tren şi dacă nu te urci, rămâi pe peron toată viaţa! Vin la noi legi fără test IMM, fără analiză de impact!. Cu declaraţia 600 aţi bulversat o întreagă ţară! Din cauza acestei declaraţii nu mai există predictibilitate, noi contribuim la buget, cei care şi-au făcut planurile pentru un start-up nu au inclus şi această declaraţie! Nu putem concura cu piaţa EU dacă noi avem alte costuri. Decapitalizarea este mai mare decât se spune. Noi băgăm bani tot timpul! Uitaţi-vă la dobânda de la bănci, care este sub 1% dar la credite dobânda este foarte mare”, a precizat Neculai Vițelaru, susținând că vocea lui reprezintă majoritatea antreprenorilor ieşeni. Președintele IMM-urilor se mai plânge şi de birocraţie, nemulţumit de faptul că se cer aceleaşi acte mereu, deşi instituţiile cu pricina le au deja, dar nu vor să le mai caute în arhive. „Planul de amenzi a crescut cu 170%, nu ne mai chinuiţi, nu ne mai schingiuiţi! Ştiţi cât durează să obţinem o autorizaţie ca să ne racordăm la utilităţi? Peste 140 de zile. Depui la Primărie, îţi cer o listă cu avize, le obţii, apoi stai după primar ca să vadă şi el actele, şi durează trei zile în loc de cinci minute. Vorbim de birocraţie adevărată! Dau un exemplu unde Start-upurile sunt suţinute, în Israel. Acolo se crează un start-up, se dezvoltă şi apoi se capitalizează prin lansarea la bursă. Fiţi îngăduitori cu noi că trecem prin prea multe umilinţe să ajungem la dumneavoastră!”, a fost mesajul lui președintelui IMM-urilor din Iași către secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

(Sursa: Ziarul de Iași)