Eveniment business Focus Noutati

Anul Centenar – Soluții pentru dezvoltarea României, în special a regiunii de Nord-Est

aaa

Evenimentul “Centenar 2018 – 100 de idei pentru România” a adus în aceeași sală membri ai mediului de afaceri, interesați de ceea ce se va  întâmpla cu acest domeniu în viitor, având în vedere și situația cu revoluția fiscală. Organizatorii și-au propus să pună cap la cap 100 de idei și soluții ale comunității de afaceri din România pentru dezvoltarea regiunilor țării în următorul secol. Speakerii identificat și discutat cu cei prezenți principalele metode pentru reducerea decalajelor dintre regiunile României, mai ales situația în care se prezintă zona de Nord-Est. De asemenea, împreună cu antreprenorii care au luat parte la eveniment, s-au analizat principalele probleme ale mediului de afaceri din anul 2018 și s-au identificat posibile proiecte regionale care ar putea reduce din decalajele dintre regiuni discutate deja.

Principalele probleme care fac această discrepanță între Moldova și alte zone ale României sunt infrastrutura, educația, resursa umană și etica. Comunitățile de afaceri sunt cele care atrag atenția că fiecare trebuie să lupte pentru ca rezultatele să fie cele așteptate. În primul rând educația contează. Problema fundamentală a Moldovei a fost o neglijență masivă în ultimii 20-30 de ani pentru a conecta rutele  comerciale. Deci problema e de infrstructură majoră între Moldova și restul regiunilor românești și în principal cu Europa. Trebuie să înțelegem că indiferent cine va fi la guvernare, trebuie să spună toți că Moldova vrea autostradă. Și asta să fie condiția de vot, indiferent pe cine punem ștampila. Dacă vrem ca oamenii din Moldova să aibă spitale, educație, este nevoie să pună condiții clare și să ceară garanții clare, a precizat Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders.

O altă problemă a mediului de afaceri este schimbarea în mod constant a legilor fiscale, care apar și se modifică în permanență. Antreprenorii trebuie să facă față acestor piedici și să găsească modalitatea cea mai indicată să își crească afacerile. “Principala mare îngrijorare este stabilitatea și predictibilitatea fiscală. Trebuie să mai atenuăm  dintre decaljele dintre regiuni pentru că noi suntem în Nord-Est și este un decalaj vizibil. Ne dorim ca Iașul să devină un pol, nu doar un pol al industriei IT să dezvoltăm și celelalte industrii în așa fel încât să avem stabilitate și economia și antrepnoriatul local să se dezvolte. Suntem în România în 2018 în care 90 % sunt IMM-uri sub un milion de euro ca cifră de afaceri, înseamnă că sunt la început de drum, startup-uri și înseamnă că avem  nevoie să ne formăm și să trecem la următorul nivel de dezvoltare”, susține Mirabela Miron, manager Avisso. Primarul Iașului, Mihai Chirica, susține că investitorii români au nevoie de un climat normal și să nu mai fie legislații care să îi încurce la orice pas. Românii aveau nevoie de o atenție mai bună în cei 28 la sută cât am consumat noi din centenar, dar asta nu s-a petrecut din cauza companiilor străine, problemele au fost înăuntru. S-a născut între timp o altă generație de investitori pentru că cei care au zăpăcit economia românească n-au fost în stare să facă nimic. E o altă generație, cu o altă viziune cu altă dorință de a se implica în mediul de afaceri și asta e de apreciat”, precizează edilul.  “Trebuie să avem regiuni, să avem descentralizare. Europa s-a construit pe astfel de fundamente, nu trebuie să inventăm nimic, trebuie să ne raportăm la lucrurile care există și care au produs. Dezbaterea despre centralizare are vreo 20 de ani, au fost proiecte, dezbatere la CCR. Pentru a atrage fonduri europene pe durata lungă și cu valoare adaugata trebuie să avem o Românie cu descentralizare financiară în care resursele sunt la administrațiile centrale. Decalajele intre diverse zone se vor atenua dacă facem descentralizare și regionalizare”, a adăugat Dragoș Neacșu, membru al Romanian Business Leaders.

Pentru a dezvolta într-un mod cât mai fructuos regiunea de Nord-Est și nu numai, un punct de interes este de a aduce înapoi toți românii plecați în străinătate. Reîntoarcerea acestora va ajuta la dezvoltare atât prin forța de muncă, cât și prin investiții. “Sunt 4 milioane din frații noștri, pentru că toți avem, oameni la care ținem și care au ales, din cauza unor condiții, să plece în afară. Este momentul să ne gândim la ei, să facem ceva pentru ei.  Eu cred că putem schimba România. avem nevoie de oamenii care sunt plecați, avem nevoie de ei în țară, atât ca forță de muncă, cât și ca  intelect, expetiză. Avem nevoie ca românii noștri să vină să investească în România, a adăugat Mirabela Miron.

Evenimantul “Centenar 2018 – 100 de idei pentru România” a fost organizat de revista NewMoney și Romanian Business Leaders.