Focus Noutati Profil

Atelierul Manière – de la pasiune la antreprenoriat. Cu finanțare prin programul Start-Up Nation, un ieșean dorește să-și dezvolte afacerea începută acum doi ani

În antreprenoriat contează cine ești ca om și care e viziunea ta

De la pasiunea pentru haine și a-i consilia pe ceilalți în ceea ce privește vestimentația, un tânăr din Iași a pornit spre tainele antreprenoriatului. Încă din adolescență a avut legături cu comercializarea hainelor aduse pe comandă și chiar dacă ulterior și-a găsit alte joburi, pasiunea l-a adus înapoi la ceea ce iubește să facă. Florin Murariu, originar din Iași, și-a deschis acum doi ani un atelier de creație vestimentară și se numără printre tinerii antreprenori cărora le-a fost aprobat proiectul pentru finanțare prin programul Startup Nation. Are creionat viitorul afacerii sale și își dorește să își atingă obiectivele în cel mai scurt timp. 

În urmă cu doi ani și-a deschis un atelier pentru haine la comandă și chiar dacă a întâmpinat la început probleme, nu s-a lăsat până nu și-a văzut visul îndeplinit. Și-a vândut mașina pentru a putea închiria un spațiu unde să își desfășoare activitatea și din banii pe care îi făcea prin cadrul unor cursuri organizate, reușea să întrețină atelierul. ROCHIIAm început să merg prin țară să caut oameni care mă pot ajuta, fabrici și urma să semnăm contractul. Am vândut mașina, am închiriat spațiul, mai aveam două săptămâni să dau drumul la treabă. Am încercat să sun la fabrica cu care trebuia să colaborez, dar ei nu au vrut să mai răspundă. Am realizat atunci că trebuie să îmi aleg atent colaboratorii, așa că am renunțat și am mers înainte singur. Mașina era vândută, m-am uitat în jur la ce resurse am și mi-am dat seama că mama mea făcea haine pentru femei de 20 de ani, avea câteva cliente fidele. Am făcut o nouă firmă, un nou brand pe care l-am creat după valorile și identitatea mea. Așa a luat viață Manière. Am plecat cu ideea să creez haine pentru bărbați, iar în final creez haine pentru femei”, povestește Florin Murariu, antreprenor.

Finanțare prin Start-Up Nation

La sfârșitul anului 2016, a ajuns la urechi lui Florin faptul că va fi un proiect viabil al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, care va finanța startup-urile și a început să se intereseze și să facă toate demersurile necesare pentru a obține o astfel de finanțare pentru afacerea sa. Susține că nu a fost ușor să facă toți pașii necesari, însă proiectul a fost aprobat și acum așteaptă să primească banii obținuți de la stat.

În antreprenoriat contează cine ești ca om și care e viziunea ta 2“Pe parcursul programului, Guvernul a schimbat foarte mult regulile și a trebuit să jonglez mult, să fiu atent. Aveam deja actele făcute după regulile vechi, dar a trebuit să vizitez din nou fiecare furnizor, să vorbesc, să le explic că iar trebuie să modificăm actele. Am găsit furnizori care au acceptat cerere de plată. A fost greu pentru că îmi spui că ajuți startup-uri, iar la finalul programului mă pui să fac un credit, asemănător unui credit pe persoană fizică. Doar să iau creditul trebuia să cheltui mii de euro. Le-am explicat furnizorilor că nu fac credit punte, iar dacă au încredere în viziunea și în ideea mea, îmi vor livra echipamentele, iar acestea vor fi achitate prin cerere de plată. Au fost deschiși și au acceptat. În antreprenoriat contează cine ești ca om și care e viziunea ta. Te bucuri când te gândești că îți dă statul 44 de mii de euro, dar cheltuielile pe care le suporți pentru a primi acești bani se ridică și ele la câteva mii de euro. Sincer, încă nu vreau să trag linie la cât am cheltuit. Sunt câteva mii de euro”, continuă antreprenorul.

În domeniul vestimentar sunt câțiva concurenți pe piață în Iași, însă acest lucru nu l-a oprit pe tânărul ieșean. Dorește să se dezvolte din ce în ce mai mult și să se impună pe piața locală cu propria viziune și propriile creații vestimentare. În prezent, firma are doi angajați și câțiva colaboratori. Pentru că încurajează economia locală, Florin lucrează în ceea ce privește materialele și cele necesare cu distribuitori locali. “Cred că este loc pe piață pentru toți pentru că fiecare vine cu o viziune diferită. Și oamenii cumpără povestea, valorile și fiecare vede dacă se regăsește în ceea ce face celălalt. Fiecare are oameni care rezonează cu hainele. Calitatea e unul din aspectele care ne recomandă. Sunt ateliere care au idei frumoase, dar când întorci haina, cusăturile nu sunt cele mai calitative”, susține directorul atelierului Manière.

APARATE

 

Planurile lui Florin Murariu sunt de viitor. Pe termen scurt, își dorește să aibă  rădăcini adânci pe plan local, pe termen mediu dorește să aibă magazin cu haine în Iași și magazin online, iar pe termen  lung să facă haine și încălțăminte la comandă pentru femei și bărbați și să se extindă pe plan național. “După un an nu pot spune că am ajuns la pragul de rentabilitate. Încă mai vin uneori cu bani de acasă. Mă susțin din trainiguri. E normal în afaceri, nu poți să faci profit chiar de la început. Asta și spun tuturor antreprenorilor, la început de drum: ești pregătit să vii cu bani de acasă un an? De anul acesta însă îmi doresc să susțin atelierul sută la sută din afacere”, încheie tânărul antreprenor.