Focus Numarul 23

Aviz workaholicilor: legea vă impune să aveţi anual cel puţin 10 zile neîntrerupte de concediu!

work

Vara este cu precădere anotimpul în care sunt efectuate zilele de concediu de odihnă, perioada în care încercăm să ne reîncărcăm bateriile, să ne deconectăm de problemele de la locul de muncă, pentru ca apoi să revenim cu forţe proaspete. Câţi dintre noi însă conştientizam că avem nevoie de o vacanţă, departe de tumultul zilnic al mediului de lucru? Chiar dacă mare parte din noi plecăm în vacanţă, câţi sunt cei care într-adevăr renunţă la „legătura” cu biroul prin intermediul telefonului sau email-ului?

Există studii care demonstrează că o vacanţă departe de rutina zilnică ne ajută psihic şi mental, dar duce şi la creşterea productivităţii şi a capacităţii de focusare.

Alina Grigoraş

Iată cele mai bune motive să alegi o perioadă de vacanţă:

Reducerea stresului – perioadele de concediu reduc stresul prin îndepărtarea salariaţilor de activităţile pe care ei le asociază cu stresul şi anxietatea. Efectele unei perioade îndelungate fără concediu sunt marcate prin probleme de sănătate, de somn, iritabilitate. Un studiu a arătat că după o perioadă de concediu, subiecţii nu au mai avut dureri de cap, dureri de spate şi probleme cu tensiunea arterială, iar efectele benefice ale vacanţei au durat până la 5 săptămâni de la întoarcerea din concediu.

Creşterea productivităţii – salariaţii care îşi efectuează perioada de concediu sunt mult mai productivi decât cei care lucrează constant peste program. De cele mai multe ori, după întoarcerea din concediu, salariaţii aduc idei noi şi inedite pentru proiectele companiei. Scade astfel şi posibilitatea de a ajunge la starea de burnout. Când eşti mai productiv, eşti mai fericit, iar când eşti fericit, excelezi în ceea ce faci.

Relaţii apropiate cu membrii familiei – vacanţele în familie ajuta la întărirea legăturilor cu membrii familiei şi depăşirea momentelor dificile.

Ce spune legea

Pe lângă efectele benefice ale concediului asupra sănătăţii, ar trebui să ştim şi principalele reglementări legislative în domeniu. Fiecare salariat are dreptul la concediu de odihnă anual, pe care angajatorii sunt obligaţi să îl acorde şi salariaţii să îl efectueze. Salariatul este obligat prin lege să efectueze în natură concediul de odihnă, în perioada în care acesta a fost programat, existând totuşi excepţii, atunci, când din motive obiective sau în cazurile prevăzute de lege, concediul de odihnă nu poate fi efectuat. Programarea de concediu de odihnă se efectuează în fiecare an, la finalul anului, pentru anul următor. Programările de concediu trebuie să cuprindă o perioadă de cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Concediul de odihnă poate fi întrerupt de salariat, la cererea acestuia, sau de angajator, în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente ale unităţii. În cazul în care concediul a fost întrerupt de angajator, acesta are obligaţia de a suporta cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, pentru revenirea la locul de muncă.

Dacă într-un an au rămas zile de concediu de odihnă neefectuate, acestea nu se pierd, angajatorul fiind obligat să le acorde într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu de odihnă anual. Compensarea în bani a concediului de odihnă anual este interzisă prin lege, există un singur context în care salariaţii pot primi legal „banii pe concediu”: la încetarea contractului de muncă cu unitatea, ceea ce înseamnă că zilele de concediu de odihnă rămase neefectuate la o unitate nu pot fi transferate la noul loc de muncă.

Fiecare salariat are dreptul la minim 20 zile lucrătoare de concediu de odihnă anual, indiferent dacă norma de lucru este de 8 ore sau mai puţin. Durata acestuia nu este influenţată de perioadele de concediu medical, dar scade proporţional dacă salariatul a avut absenţe nemotivate sau concediu fără salariu.

Durata maximă a concediului de odihnă se stabileşte la nivelul fiecărei companii şi trebuie ştiut faptul că salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, persoanele cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani, beneficiază suplimentar de 3 zile de concediu de odihnă.

Indemnizaţia de concediu trebuie plătită salariatului cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecare în concediu şi reprezintă media veniturilor din ultimele 3 luni, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent ale salariatului.

De reţinut este faptul că zilele de sărbătoare legală şi alte zil libere acordate salariaţilor conform regulamentelor interne ale companiilor nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

Tu câte zile de concediu de odihnă mai ai de efectuat anul acesta? Completează o cerere de concediu şi mergi cu familia sau prietenii oriunde vă puteţi relaxa şi încearcă să limitezi la minim accesul la email şi telefonul de serviciu, pentru a te bucura de efectele unei vacanţe binemeritate!

Alina Grigoras

 

Alina Grigoraş, Manager de Resurse Umane în cadrul AVISSO