Focus Numarul 7

Ce prevede Legea impozitului specific, reîntoarsă de Preşedinte în Parlament

Andreea Baciu

Andreea Baciu

 

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului săptămâna trecută, spre reexami­nare, legea care introduce un nou tip de impozit forfetar, denumită şi „Legea impozitului specific”. Administraţia prezidenţială a precizat în motivare că nu este de acord cu modul de calcul propus de legiuitor.

Proiectul de lege prin care operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică ar urma să plătească un impozit specific, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelul profitului înregistrat, ar fi intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.

Preşedintele consideră inechitabile prevederile documentului adoptat de Parlament, în condiţiile în care micile afaceri vor fi dezavantajate de noul sistem de impozi­tare, în timp ce agenţii economici mari vor fi favorizaţi, şi recomandă o posibilă consultare a Comisiei Europene. Potrivit Constituţiei, Preşedintele ţării poate cere Parlamentului reexaminarea unei legi, înainte de promulgare, o singură dată.

În forma trimisă la promulgare, proiectul de lege prevede ca toate companiile care au cel puţin unul din următoarele coduri CAEN: 5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”; 5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”; 5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’; 5590 – ,,Alte servicii de cazare”; 5610 – ,,Restaurante’’; 5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”; 5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”; 5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri sau profit, să plătească impozitul specific, calculat pe numărul de locuri de cazare, locaţia şi mărimea spaţiului alocat activităţii. Pentru aceste activităţi se elimină impozitul pe profit.

Important de menţionat este că impozitul specific se plăteşte şi de către operatorii economici nou-înfiinţaţi, neţinându-se cont de faptul că primii ani de activitate sunt mai dificili, iar pierderile sunt inevitabile.

Sperăm ca ultimele modificări ale Legii Impozitul Specific unor activităţi să aducă un sprijin real în dezvoltarea turismului, ţinând cont de faptul că până acum s-a primit şi acordul patronatelor din domeniu.

Andreea Baciu, director executiv Miron Cont-Audit SRL