Focus

Comunicat FONSS: Se umple bugetul prin suprataxare, falimentare şi şomajul persoanelor cu dizabilităţi!

LOGO_FONSS2

FONSS- Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale ne-a transmis următorul punct de vedere pe care îl publicăm integral:

„Deşi am cerut cu insistenţă Guvernului României respectarea dreptului la muncă al celor 2000 de persoane cu dizabilităţi greu angajabile, din unităţi protejate autorizate, Ordonanţa nr. 60, votată vineri, 4 august 2017 şi publicată ieri, este categorică. Angajatorii cu peste 50 de salariaţi, care nu au 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi, vor plăti o taxă dublă la buget, faţă de cea de până acum (salariul minim brut pe economie X numărul de persoane cu dizabilităţi neangajate/lună) fără a mai avea şi alte opţiuni că până acum.

Până acum legea permitea şi cumpărarea de produse şi servicii de la unităţile protejate autorizate, operatori economici în cadrul cărora mai bine de 30% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi. Practic, prin această modificare a art. 78 al Legii 448/2006, Guvernul spune clar: cine nu angajează persoane cu dizabilităţi, plăteşte taxa lunară şi dublă, evident colectata „pentru promovarea şi protecţia persoanei cu dizabilităţi”, în fapt fără a se putea demonstra că aceşti bani se cheltuie pentru scopul enunţat. Nici până acum nu s-a demonstrat, obligaţia de a avea 4% angajate persoane cu dizabilităţi, existând şi până în prezent.., nici acum nu se poate, taxa intrând în categoria celor care alimentează bugetul şi atât, fiind colectata pe un motiv şi consumată pe ce se doreşte, ceea ce evident, e un fel de deturnare de fonduri la nivel înalt.

Mai mult, Ordonanţa 60 care suprataxează angajatorul, nu respecta o obligaţie legală şi are efecte dezastruoase pentru mediul economic, fără nici o minimă predictibilitate. Cade un întreg sector economic în care era angajată persoană cu dizabilităţi – cel al unităţilor protejate, structuri care există în toate ţările Uniunii Europene, deoarece prin acea opţiune de achiziţie de produse şi servicii se oferea acestor entităţi un avantaj competitiv pe piaţă, având în vedere forţa de muncă specială susţinută. Ordonanţa a tăiat singura facilitate pe care o aveau aceste unităţi protejate autorizate, în care cei 2000 au un loc de muncă şi contributori la bugetul de stat.

Ce se va întâmpla acum?

Reprezentanţii unităţilor protejate susţin că nu va creşte semnificativ angajabilitatea persoanelor cu dizabilităţi, deoarece există un număr important de persoane cu dizabilităţi grave care nu pot fi angajate pe piaţa liberă a muncii, iar angajatorii nu au condiţii şi specialişti care să lucreze cu aceştia şi să îi poată integra la locul de muncă. În schimb, unităţile protejate se apropie de faliment, deoarece nu vor face faţă concurenţei pe piaţă, iar angajaţii lor persoane cu dizabilităţi, vor intra în şomaj şi automat vor fi excluse din societate. Pe de altă parte, nici privaţii şi nici instituţiile publice, nu pot angaja peste noapte, pentru că nu au posturi create, organigrame şi bugete aprobate, mai ales că ordonanţa intra în vigoare de la 1 septembrie anul acesta.

Motivul declarat oficial a fost de a reglementa mai bine acest domeniu al angajării persoanelor cu dizabilităţi în care au pătruns afacerişti oneroşi. Numai că, reprezentanţii unităţilor protejate au avertizat autorităţile în nenumărate rânduri, din 2006 şi până acum, că pe fondul lipsei controlului şi reglementărilor precise, Legea 448/2006 nu îşi atinge rezultatele propuse – angajarea în munca a persoanei cu dizabilităţi. Ani de zile autorităţile au tăcut complice şi nu au făcut nimic, pentru că acum, peste noapte, să îngenuncheze un sector în care sunt şi angajatori corecţi şi angajaţi cu dizabilităţi care într-adevăr muncesc. Necinstea semnalată, nu a condus la nici o reacţie. Acum însă, ideea câştigului la buget, i-a pus în mişcare, pentru că anual suma colectată, ar putea ajunge şi la 500 milioane de euro. După mişcări economice discutabile, interesul de partid bate interesul personal şi iată prioritatea e umplerea bugetului gol cu orice preţ. Din septembrie, vom asista la falimentul unităţilor protejate şi lăsarea fără loc de muncă a peste 2000 de persoane cu dizabilităţi.

Fără loc de muncă, aceste persoane cu dizabilităţi vor rămâne şi fără o sursă de venit, fără servicii sociale şi vor fi excluse din societate.

În ciuda faptului că reprezentanţii organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi reprezentanţii unităţilor protejate autorizate care lucrează în angajarea în munca a persoanelor cu dizabilităţi au venit cu soluţii legale, că în Comitetul Economic şi Social s-a dat aviz negativ propunerii de ordonanţă, Ministerul Muncii şi-a urmat matematic planul, rămânând surd la orice voce. E acelaşi minister, care nu credem că s-a gândit, că în spatele acestor unităţi protejate stau angajaţi cu dizabilităţi, contracte, furnizori, angajamente de plată şi muncă asiduă de ani de zile pentru a ridica din nimic un domeniu de activitate care crează şansă la muncă şi viaţa demnă persoanei cu dizabilităţi. Deşi 144 de ONG-uri au solicitat dezbateri publice pe ordonanţă, deşi convenţia pentru persoanele cu dizabilităţi ratificată de România obliga autorităţile la consultare pentru orice decizie luată în domeniu, deşi CES a dat 2 avize negative, deşi ordonanţa nu a fost publicată nicăieri pentru consultare, Guvernul României a decis în locul nostru, în locul persoanelor cu dizabilităţi şi a celor care timp de 10 ani au construit servicii sociale şi de ocupare pentru ei.
Ne întrebam, are Ministerul Muncii şi culmea, şi al Justiţiei Sociale, are Guvernul României soluţia existenţei demne în continuare, pentru cei 2000 rămaşi fără loc de muncă?

Oricât de revoltaţi am fi, că oameni care îşi văd eforturile risipite dintr-un condei, care constată că dialogul şi consultarea au fost înlocuite cu dictatura funcţiei sau a majorităţii, cerem Ministerului Muncii să ne asculte argumentele şi să revină asupra Ordonanţei 60, în sensul în care, să nu acopere nevoia de sume colectate la buget prin distrugerea vieţii unor oameni.

Detalii despre subiect pot fi obţinute la tel.0740513864, email: comunicare@fonss.ro,
Mihaela Steliana Munteanu, director de comunicare şi advocacy FONSS.

Susţin acest punct de vedere:

FONSS- Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federatia Dizabnet – Reteaua Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilitati, RISE- Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie prin activitatea economica, ONPHR- Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, Consiliul National al Dizabilitatii din Romania, Asociatia ASSOC, Asociatia Nevazatorilor din Romania, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Asociatia Distroficilor Muscular din Romania, Societatea Handicapatilor Locomotor, Asociatia Phoenix Speranta, Medias, Asociatia de sprijin a copiilor handicapati fizic Romania, Filiala Arges si Asociatia Romanian Women’s Lobby, Incluziune Romania- federatia asociatilor familiilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale din Romania si SC Novo Real SRL.

Despre autor

iasul