Eveniment business

Comunitatea ieşeană a răspuns apelului RePatriot de a aduce românii din Diaspora mai aproape de casă

IMG_8029-1

A doua ediţie a „Sărbătorii Diasporei – Iaşul este acasă“ a găzduit, în premieră, Conferinţa RePatriot, eveniment în cadrul căruia a avut loc prezentarea mişcării de repatriere prin antreprenoriat lansată în urmă cu mai bine de un an de Romanian Business Leaders. Alături de Primăria Municipiului Iaşi, RBL şi compania AVISSO au fost partenerii unei serii de evenimente care a mai cuprins, între altele, un tur de business, precum şi inaugurarea biroului RestartHome, un proiect inspirat de RePatriot, prinCLA_7867intermediul cărora membrii Diasporei pot primi consiliere gratuită în vederea deschiderii unei afaceri la Iaşi. Primăria Municipiului Iaşi este prima din ţară care a înfiinţat în mod oficial în structura sa un Birou Diaspora, cu misiunea de a strânge legăturile cu ieşenii din afara ţării.

Conferinţa RePatriot a avut loc pe 15 august, în Sala Henri Coadă a Palatului Culturii şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, de peste 200 de participanţi, între care şi ieşeni recent repatriaţi sau care trăiesc în Diaspora. Circa 30 de speakeri au luat cuvântul pe parcursul a două ore şi jumătate (o listă completă a acestora regăsiţi în finalul acestui articol). Moderatorii evenimentului au fost Violeta Cincu, jurnalist, director executiv Radio HIT, şi Marius Bostan, antreprenor, liderul proiectului RePatriot, şi a fost deschis de primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica. „Dincolo de faptul că suntem patrioţi, suntem cu toţii români, intervine o discuţie importantă legată de consecinţele economice ale plecării conaţionalilor noştri în străinătate, chiar de siguranţă naţională. Speranţa că românii vor reveni acasă trebuie să ne domine în toate deciziile IMG_7926pe care le vom lua de acum înainte. Trebuie să le arătăm că România pe care au lăsat-o s-a schimbat în bine, nu mai este aceeaşi. Ea oferă condiţii de viaţă mult mai bune acum şi multe oportunităţi!“, a spus primarul Iaşului.

„Plecarea masivă a românilor din zona Iaşului trebuie transformată dintr-o mare problemă într-o oportunitate. Ieşenii plecaţi reprezintă un vector potenţial de dezvoltare prin iniţiativă antreprenorială, expertiză, diplomaţie eco­nomică şi culturală. Administraţia locală şi mediul de afaceri ieşean a aderat la chemarea RePatriot de a aduce românii mai aproape de casă şi suntem bucuroşi să le fim alături“, consideră Marius Bostan, iniţiatorul şi liderul proiectului RePatriot.

Felix Pătrăşcanu, co-fondator FAN Courier şi unul dintre liderii mişcării RePatriot, a vorbit despre începuturile proiectului şi a oferit un mesaj către Diaspora din partea mediului antreprenorial românesc. „Pentru a schimba mentalitatea, avem nevoie de Diaspora, care vine cu acel bagaj etic din ţările de adopţie şi pe care îl pot împărtăşi aici, în România. Acesta este mesajul principal! Vrem să avem vecini la fel de oneşti şi buni ca şi noi, vrem să avem oameni inovativi, cu experienţe IMG_7959occidentale. Asta ne face să îi căutăm şi să încercăm să îi aducem în număr cât mai mare în România!“

Iulia Scântei, vicepreşedinte al Senatului, senator de Iaşi, s-a declarat emoţionată să vadă la conferinţă foarte mulţi români care au înregistrat realizări deosebite în afara ţării, oameni pierduţi în favoarea Occidentului de societatea noastră. „Un ochi râde, un altul plânge. Un ochi plânge când îi văd pe cei care au plecat în lumea largă, s-au profesionalizat acolo, au căpătat expertiză şi au adus plusvaloarea comunităţilor de acolo, din Europa sau de pe alte continente. Un alt ochi râde pentru că îi văd şi la acest eveniment pe unii dintre ei reveniţi acasă. Voi fi foarte sinceră: a fost alegerea lor, nu e meritul nostru, al politicienilor, pentru că au revenit. Este meritul sufletului dumneavoastră de români, de ieşeni, şi speranţa dumneavoastră că ţara pe care aţi lăsat-o în urmă poate s-a mai schimbat. Nu este perfectă şi nu va avea standardele pe care le-aţi lăsat în urmă din prima zi când vă întoarceţi sau vă veţi întoarce. Îmi asum în mandatul meu de senator faptul că Diaspora este o prioritate şi pentru Parlamentul României.“

RestartHome – proiect inspirat de RePatriot

 

Pe 16 august a fost inaugurat la Iaşi primul birou de consiliere dedicat membrilor Diasporei care doresc să se repatrieze prin antreprenoriat. Proiectul a luat fiinţă la iniţiativa Asociaţiei O şansă pentru inaugurare_birou_repatriot_11fiecare, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, şi beneficiază de suportul voluntar al unor consultanţi în afaceri şi experţi în resurse umane cu experienţă de peste un deceniu.

Pe scurt, activitatea lor se concentrează pe trei mari direcţii principale:

» ieşenii din Diaspora sau cei repatriaţi în ultimele 12 luni pot solicita şi obţine gratuit informaţii cu privire la oportunităţile de afaceri din oraşul Iaşi şi din regiunea Moldovei, date despre gradul de competitivitate din industria în care îşi doresc să activeze şi oportunităţile privind obţinerea unor finanţări nerambursabile.

» sesiuni dedicate în mod gratuit la dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul persoanelor din Diaspora care își doresc să revină în țară pentru a dezvolta propria afacere sau care au reveni în ultimul an. Formarea va fi furnizată în urma elaborării unei curricule structurate în livrarea de elemente de bază în ceea ce priveste antreprenoriatul: elemente critice care trebuie abordate şi gestionate, precum şi metode de exploatare a oportunităţilor de piaţă şi a provocărilor din mediul 20900824_1275397149238929_1700780799731907844_osocial.

» românii care doresc să se repatrieze vor primi asistenţă prin intermediul programului „HomeJobs“. Astfel, cei interesați de o ofertă de muncă în Iași sau în regiunea Moldovei ne pot transmite un CV și o scurtă descriere a motivaţiei pentru care doresc să revină în ţară, iar specialiștii noștri în resurse umane vor căuta job-ul care se potrivește cel mai bine profilului aplicantului.

„Considerăm că românii din Diaspora constituie una dintre cele mai importante resurse de dezvoltare a Iaşului şi a regiunii Moldovei şi, din acest motiv, ne-am asumat voluntar demararea proiectului RestartHome. Toţi consultanţii în afaceri şi specialiştii din zona de resurse umane, precum şi formatorii şi-au asumat voluntar misiunea în cadrul RestartHome. Împărtăşim credinţa că experienţa, cunoştinţele şi mentalitatea românilor din afara graniţelor pot constitui o resursă viabilă şi necesară de dezvoltare a Iaşului“, a declarat Mirabela Miron, iniţiator RestartHome.

 

***Lista participanţilor speakeri la Conferinţa RePatriot de la Iaşi:

Moderatori: Violeta Cincu şi Marius Bostan

Speakeri:

» Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi – Primar Iasi,

» Felix Pătrăşcanu, co-fondator FAN Courier, unul dintre liderii RePatriot

» Iulia Scântei – Vicepreședinte Senat și Senator de Iași

» Paul Butnariu – Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi

» Mirabela Miron – Preşedinte AVISSO, fondator RestartHome Iaşi

» Valentin Făgărașian – Antreprenor în Italia și România

» Vasile Asandei – Preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Este

» Dan Grigoraş – Senior Lecturer with the Computer Science Department of UCC, Ireland

» Florin Cardasim – Fondator CODECAMP

» Florin Apetrei – Designer, repatriat

»Florian Blaga – Country Manager la Appsbroker Consulting, Partener Premier Google Cloud, repatriat

» Cristi Chiţu – Fondator Patiseria Tineretului

» Liviu Moron – Comisia Europeană, Bruxelles

» Nicuta Enache – Fondator Osteria Ciao Niki, repatriată

» Adina Tapalagă – Manager general Romania CRF Health

» Dan Zaharia – Senior Consultant Extind

» Mihaela Munteanu –  Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS

» Gabriel Aftenie – Fondator Babilon Consult, RePatriat

» Diana Lefter – Manager, QA – KPMG , repatriată

» Mihaela Crusitu – Director executiv CECCAR – filiala Iaşi

» Raluca Munteanu – Antreprenor

» Florentin Boda – Fondator General Survey Corporation

» Ciprian Petrini – Manager Sourcetask Solutions

» Andrei Toma – Fondator Homepod, repatriat

» Simona Pirtea – Avocat, membră a echipei RBL – RePatriot

» Daniel Isepciuc – Associate Vice President – Ness Digital Engineering

» Lucian Neacşu – Fondator Senator Wines

» Andreea Cristinari – CEO Identity

Despre autor

iasul