Focus Noutati

Două milioane de lei, prețul unui kilometru de drum județean, la Iași

46 kilometri de drum judetean iasi finantare pndl 20 milioane euro

Vin bani de la București prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 pentru reabilitarea unor sectoare de drum județean aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. În luna noiembrie, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene trei contracte pentru finanțarea a trei artere de drum județean pe o distanță de 46,5 kilometri, în valoare de aproape 19 milioane de euro. Cele trei contracte semnate întregesc lotul de șapte proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere din județ, împreună cu alte patru contracte semnate de CJ Iași în luna octombrie, în valoare de 20 de milioane de euro.

Cea mai mare lungime care ar urma să intre în reparații este de 36 de kilometri, DJ 246 fiind o variantă mai scurtă pentru a putea ajunge în județul Vaslui.  Procedura de achiziționare a serviciilor de proiectare pentru DJ 246 (limita județului Vaslui – Tufeștii de Sus-Scânteia) și DJ 248 (Șcheia- Drăgușeni-Ipatele-Țibănești) a fost însă contestată de una dintre firmele care au participat la licitație, iar Direcția Județeană de Administare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași așteaptă acum soluționarea contestației de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Pentru alte două porțiuni de drum județean, DJADP Iași a semnat deja contractul pentru realizarea proiectelor tehnice. Firma câștigătoare va realiza proiectele, va să furniza detaliile de execuție și va oferi asistență tehnică pe toată perioada derulării investițiilor. Câștigătorii licitației organizată pentru realizarea ultimele trei porțiuni de drum județean (DJ 281C, DJ207M ȘI DJ208F) trebuie să predea proiectele tehnice până pe 15 ianuarie 2018.

În total, pentru cei aproape 93 de kilometric de drum județean, Iașul primește prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 aproximativ 179 de milioane de lei.