Dosar Suplimentul Nr. 18

Două voci din opoziţie despre alocările bugetare destinate Iaşului în 2017

foto pentru argument

Iaşul rămâne şi în acest an în coada listei investiţiilor guvernamentale programate în domeniul lucrărilor de infrastructură. Autostrada care să lege Moldova de Transilvania sau construcţia Spitalului Regional de Urgenţe nu se regăsesc printre priorităţile Guvernului în 2017 dacă privim la filele de buget. Doi politicieni care nu fac parte din majoritatea parlamentară care susţine cabinetul Grindeanu (coaliţia PSD-ALDE şi UDMR) au acceptat să ne ofere perspectiva acestora privind împărţirea din punct de vedere geografic a fondurilor destinate lucrărilor de infrastructură.

ÎNTREBĂRILE IAŞUL ÎN AFACERI

  1. Scapă opiniei publice sume „ascunse“ printre liniile bugetare? Există şanse ca, la o primă rectificare bugetară, Iaşului să îi fie alocate sume suplimentare?
  2. Presa, dar şi o parte a zonei politice, au descris o legătură directă între valoarea alocărilor şi provenienţa geografică a unora dintre miniştrii guvernelor (fie că e vorba despre Guvernul Boc sau Guvernul Ponta). Găsiţi reală această legătură între locul de origine al ocupanţilor unor portofolii-cheie şi destinaţia fondurilor guvernamentale?
  3. În programul de guvernare regăsim promisiuni care nu au o acoperire în bugetul de anul acesta, precum autostrada Ungheni-Tg. Mureş, dar şi un drum de mare viteză care să lege Iaşul de Capitală, precum şi promisiunea unui tren care să parcurgă distanţa Iaşi-Bucureşti într-un regim de viteză de peste 100 km pe oră. Cât de credibile sunt astfel de proiecte? De ce ar fi trecute într-un document oficial trecut prin Parlament, în condiţiile în care am constatat că nu se îndeplinesc niciodată astfel de planuri?
  4. Mai mulţi primari din judeţul Iaşi consideră că proiectele comunităţilor acestora ar putea avea de suferit din punctul de vedere al finanţării în condiţiile în care filiala judeţeană a PSD nu ar „da ascultare“ totală liniei politice promovate la centru. Vorbim des­pre disciplină de partid sau de un sistem de tip vasal-suzeran?

RĂSPUNSURI:

Andrei Postolache: Este utopic şi masochist să credem că vom fi băgaţi în seamă fără a avea reprezentare la centru

Marius Bodea: Singurii bani promişi: 152 de milioane lei pentru finalizarea variantei ocolitoare a municipiului