Dosar Dosar nr. 22 Numarul 22

Îţi poţi scrie singur un plan de afaceri pentru Start-Up Nation?

scriitura

„Un antreprenor care şi-a mai făcut înainte un plan de afaceri şi eventual l-a şi implementat pentru un alt business, ar fi putut duce la bun sfârşit proiectul. Pentru cineva care are doar o idee şi nu a mai întocmit un asemenea document, ar fi mult mai dificil să se descurce fără consultanţă. Sunt multe detalii în plan care ţin numai de experienţa derulării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă. Spre exemplu, trebuie detaliate activităţile desfăşurate ulterior semnării contractului de finanţare, cum se face efectiv implementarea. Şi sunt activităţi specifice fondurilor nerambursabile, trebuie să stabileşti specificaţii tehnice, trebuie să transmiţi trei cereri de ofertă, sunt aspecte care pot fi străine unui antreprenor aflat la început de drum“, crede Mihaela Măriucă.

Cea mai mare pondere a proiectelor realizate în cadrul AVISSO pentru programul Start-Up Nation sunt în domeniul serviciilor. „E mai dificil să faci producţie cu acest capital oferit. Se acordă punctaj mare pentru producţie, dar, din păcate, capitalul oferit este mic. Majoritatea proiectelor sunt pe IT, industrii creative şi servicii, acestea sunt zonele în care se pot face investiţii cu cel mult 200.000 lei“. Totuşi, această schemă de finanţare, cu un plafon de 44.000 de euro nerambursabili reprezintă, în opinia consultantului în afaceri Mihaela Măriucă, un progres faţă de programe precum SRL-D, prin care s-au oferit 20.000 de euro, dar cu o cofinanţare din partea aplicantului de aceeaşi valoare.
Valoarea proiectului înscris în Start-Up Nation poate fi mai mică de 200.000 de lei, aceasta fiind, de altfel, suma maximă care poate fi oferită.

„E un început bun, Guvernul ar trebui să considere această primă ediţie un proiect pilot, urmând ca de anul viitor eventual să regândească întregul proces. Pentru a putea fi considerat un succes, Start-Up Nation 2017 trebuie să performeze atât în privinţa cheltuirii integrale a plafonului aprobat pentru cele 10.000 de start-up-uri, cât şi să aibă o rată de implementare cât mai mare. „E posibil ca la contractare lucrurile să fie mulţumitoare, dar să nu se realizeze şi proiectele ulterior, să existe beneficiari care să decidă abandonarea proiectului. Ce va fi foarte repede măsurabilă este cererea pentru acest tip de proiect la închiderea liniei. Dacă cererea nu va fi pe măsura ofertei de finanţare, s-ar putea creşte pe viitor suma-plafon şi scădea numărul de beneficiari, de exemplu pentru a ajuta şi start-up-uri în domeniul producţiei, unde costurile sunt mai mari. Ar putea fi, de asemenea, stabilite plafoane diferite pe domenii de activitate. Concret, pentru producţie s-ar putea stabili 50.000-70.000 de euro, pentru servicii 40.000 de euro, în acord cu realitatea investiţiei necesare“.

În mod evident, dacă la finalul perioadei în care este deschisă linia de finanţare Start-Up Nation vor fi 10.000 de proiecte înscrise, acestea nu intră în mod automat în finanţare, fiecare proiect trecând printr-o serie de etape de verificare. „Evaluarea şi implementarea va fi realizată cu resurse interne, guvernamentale, nu am auzit că Guvernul ar urmări externalizarea, deşi ar fi fost cea mai eficientă soluţie“.

Este atractivă schema de  finanţare pentru antreprenorii care doresc să facă o investiţie care depăşeşte plafonul maxim?

„Este o oportunitate, totul depinde de obiectivele respectivei persoane. Întotdeauna accesarea unei finanţări nerambursabile prelungeşte perioada de implementare, or, dacă ai banii tăi, 50.000 sau 100.000 de euro, îţi poţi cumpăra mâine echipamentele şi luna viitoare scoate produsul pe piaţă. Dacă depui pentru Start-up Nation trebuie să aştepţi să vezi dacă ţi se aprobă sau nu proiectul, să urmezi cu stricteţe perioada de implementare, să faci achiziţiile după regulile finanţatorului. Sunt responsabilităţi suplimentare vizavi de business: obligativitatea locurilor de muncă, de exemplu. Însă dacă poţi urma aceşti paşi, atunci îţi reduci propria investiţie cu suma acordată de stat. Nu trebuie înţeles de aici că dacă lucrez exclusiv cu banii mei nu trebuie să am un plan de afaceri, să nu urmez proceduri. Avantajul Start-Up Nation mai este că impune un exerciţiu destul de riguros în pornirea unei afaceri. Vă spuneam, mulţi clienţi au descoperit lucrând cu noi lucruri la care nu se gândiseră, dar care poate erau esenţiale în arhitectura viitorului lor business, cum ar fi costuri pe care nu le luaseră în calcul, dar care sunt obligatorii“, întăreşte Mihaela Măriucă.