Focus Noutati Promo

Mai puțini bani pentru Iași în 2018 din impozitul pe venit. Reacția primarului Chirica

alocare suma buget iasi local 2018 diminuat investitii proiecte chirica primar

Bugetul din impozitul pe venit pe care îl va primi în 2018 Primăria Municipiului Iași va fi în scădere cu aproape 56 de milioane de lei. Conform proiectului legii bugetului de stat pe anul viitor, Guvernul a estimat că Primăria Iași va primi doar 204 milioane de lei din impozitul pe venit, față de 260 de milioane cât a primit în 2017.

Diferența de 56 de milioane de lei pe care o pierde Iașul ar fi putut ajuta la realizarea unor proiecte locale de prim interes din municipiul Iași, precum și la construcția locuințelor sociale pe care primăria și-a propus să o realizeze. “Legea bugetului este o reflexie a măsurilor fiscale eronate, care bulversează dezvoltarea municipiilor care au început să fie motoare pentru dezvoltarea României, inclusiv a Iașului. Alocarea acestei sume pentru anul 2018 este similară cu cea a anului 2013, ceea ce înseamnă o întoarcere în timp și dezarmează România. Consecința este evidentă, neavând bani, nu faci proiecte. Acest lucru se datorează incompetenței celor care fac aceste modificări și nu analizează rezultatele. Adică trebuie să vezi mai întâi efectele, nu cauza. Cei de la Ministerul Finanțelor au luat în calcul cauza și o să trebuiască să rezolve după efectele”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Estimările Executivului arată că, în anul 2018, întreg județul Iași va încasa aproximativ 612 milioane de lei din impozitul pe venit, dintre care 410  milioane vor fi alocate pentru 98 de comunități și către Consiliul Județean.

Pentru celelalte localități, cele mai multe alocări din impozitul pe venit vor merge către Pașcani, Podu Iloaie, Târgu Frumos și Hîrlău. Veniturile din acest impozit constituie una dintre principalele surse de finanţare a bugetelor proprii ale comunităţilor locale.

 

 

Despre autor

Diana Anton