Dosar Dosar Nr. 12 Numarul 12

Modele de afaceri şi strategii inteligente de creştere a companiilor. Conferinţa IAŞI ANTREPRENOR

iasi-antreprenor-1

 

iasi-antreprenor-afisConferința Iași Antreprenor – eveniment complet de dezvoltare antreprenorială a avut loc în Sala Mare, Camera de Comerț și Industrie Iași, în data de 25 octombrie 2016. În cadrul evenimentului, 23 de speakeri au prezentat o paleta vastă de teme privind creșterea și dezvoltarea antreprenorială, participanții implicându-se activ în dezbaterea subiectelor de afaceri.

Conferința Iași Antreprenor 2016 a fost organizată de agenția de evenimente business MB EVENT, fiind cel de-al doilea eveniment din seria Conferințelor EvenProfs.RO. Prezentatorul și moderatorul evenimentului a fost Sotir Pavel, Business Development Manager BizzClub Iași – unul din cele mai puternice cluburi de networking din țară.

În deschiderea evenimentului, Mihail Bîrsan, managerul evenimentului de dezvoltare antreprenorială – Conferința Iași Antreprenor 2016, a prezentat scopul și obiectivele acestei acțiuni – de a disemina către mediul de afaceri local și către persoanele interesate să-și lanseze propriul business, importanța cunoașterii modelelor de afaceri de succes, structurilor de dezvoltare antreprenorială și strategiile eficiente pentru creșterea companiilor.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost realizată de Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, gazda Conferinței Iași Antreprenor 2016, care a accentuat impactul antreprenorilor locali în dezvoltarea economică a Iașului și a Regiunii de Nord Est.

În cadrul primului panel, „Importanța antreprenoriatului ieșean”, Marius Alexa, CEO Arhipelago a prezentat necesitatea antreprenorilor locali de a-și lansa proiecte de afaceri cu deschidere internațională și multinațională, de a participa la evenimente internaționale, pentru a lua pulsul economic în domeniul de activitate și de a găsi parteneri pentru export. De asemenea, a reiterat importanța mentoratului în sprijinul antreprenorilor la început de drum.

Catrinel Zaharia, autoare a Cărții Totul despre Femei, a vorbit despre antreprenoriatul feminin și provocările sale, despre (in)egalitate de gen în mediul de afaceri, despre schimbările benefice necesare în viețile noastre și în societate.  Catrinel Zaharia a prezentat statistici care ne indică un aspect îngrijorător privind poziția femeii în mediul de afaceri: doar 9, 1% dintre persoane sunt femei în top management – afacerile listate la bursă, doar 38% dintre persoane sunt femei – acționari în cadrul companiilor românești.

În continuarea evenimentului, a urmat o secțiune activă de business networking – Business Networking Roulette, unde participanții au făcut schimb de cărți de vizită, și-au prezentat proiectele de afaceri și au cunoscut potențiali parteneri business.

În cadrul panelului secundar, s-au dezbătut direcțiile de dezvoltare antreprenorială, Alin George Pătru, Business Development Manager Travis Corporate & Events, a prezentat oportunitățile de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova, situația mediului de afaceri din țara vecină, dificultățile care trebuiesc depășite, dar mai ales înțelegerea unui altfel de sistem business, precum și deschiderea către sistemele de afaceri din Estul Europei: Rusia, Ucraina, Belarus.

În cadrul panelului, Dana Ghineț, antreprenor local Obag Store Iași, a prezentat o direcție diferită a dezvoltării antreprenoriale și anume trecerea din domeniul finanțării europene, unde deține o experiență și o expertiză îndelungată, la preluarea unei francize inovatoare, punând în balanță avantajele pachetului de franciză față de lansarea unei afaceri proprii.

Liliana Ștefan, mediator commercial, a încheiat panelul, prin prezentarea beneficiilor medierii comerciale și a exemplelor din cazuistică, care au rezolvat spețe importante pentru reprezentanții mediului de afaceri local.

După o scurtă pauză, în cadrul panelului „Structuri de Dezvoltare Antreprenorială”, Gabriela Coman, Coordonatorul Incubatorului de afaceri din cadrul Parcului Tehnologic și Științific „Tehnopolis”, a prezentat conceptul incubării afacerii, serviciile de consultanță gratuită oferite, perspective de inovare și dezvoltare și traseul pentru un proiect antreprenorial în cadrul Incubatorului de Afaceri.

Doru Cantemir, expert în imprimarea 3D, fondatorul Ludor Engineering, firmă care combină experiența sa profesională cu tehnologii moderne, pentru a oferi cele mai bune servicii de inginerie și dezvoltare produs a prezentat activitățile și beneficiile reale pentru incubarea afacerii, printre care se numără: consultanță de specialitate, promovare, informare și invitații la evenimente de specialitate, sprijin în găsirea contactelor și partenerilor de afaceri.

Ana Maria Mocanu, reprezentant organizare Startup Weekend Iași, a prezentant evenimentul de dezvoltare accelerată a proiectelor antreprenoriale. Startup Weekend Iași este un eveniment care va avea loc în perioada 28 – 30 octombrie 2016, unde timp de 54 de ore, programatori, designeri, oameni de marketing și antreprenori vor dezvolta proiecte de afaceri. Într-un timp relativ scurt, participanții își vor prezenta ideea de afaceri prin intermediul unui pitch de un minut, vor atrage alți participanți pentru a forma o echipă, vor beneficia de sprijin de la mentorii prezenți, antreprenori experimentați, și vor crea pas cu pas, rototipul de afacere. Valentin Darie, Președinte JCI Iași, a prezentat în cadrul aceleiași secțiuni, avantajele și oportunitățile antreprenorilor în cadrul asociației Junior Chamber Iași, posibilitatea de a face parte din cadrul unei comunități închegate de antreprenori tineri, proiectele și evenimentele la care pot contribui,  pentru a se dezvolta, creând schimbări pozitive pe termen lung în comunitatea de afaceri locală.

După  pauză de networking lunch, a urmat o secțiune importantă – Dezbaterea „Impactul economic și antreprenorial”, unde Marius Bodea, Managerul Aeroportului Internațional Iași, a prezentat rolurile (de a satisfice necesitatea de mobilitate locală, de a conecta operatorii aerieni, de a asigura infrastructura necesară, siguranța și securitatea sistemului aviatic), tendințele de viitor (creșterea accelerată a aeroportului, din cauza creșterii creșterea necesității de mobilitate, standarde mai înalte de securitate și siguranță, creșterea traficului de pasageri: raportarea creșterii de 9,5% a traficului aerian de pasageri în spațiul european în primul semestru din 2016 comparat cu 2015), obiectivele, strategiile, rezultatele Aeroportului Internațional Iași. Printre rezultatele investițiilor în valoare de 56 milioane de euro în modernizarea Aeroportului Internațional Iași se numără: creșterea între anii 2012 – 2016 a numărului de pasageri cu 485%, 850.000 pasageri în 2016, profit financiar în 2015, nu mai sunt necesare subvenții de la Consiliul Județean Iași.

În cadrul Dezbaterii a fost subliniată importanța implementării proiectului de autostrada Tg. Mureș – Iași – Ungheni, proiect cu impact puternic în mediul de afaceri ieșean, dar și în zona de Nord EST, care ar duce la dezvoltarea economică explozivă a regiunii Moldova. Nu în ultimul rând, dezbaterea a atins și subiectul sensibil al amplasării de unităților medicale, Spitalul Regional, în acest caz fiind recomandări internaționale care interzic amplasarea unui astfel de obiectiv În proximitatea unităților aeriene, din motive de siguranță, securitate și dezvoltare.

În cadrul panelului „Surse de finanțare”, Vali Țugui, auditor al Comisiei Europene din partea Directoratului General pentru Auditul Fondurilor Europene, a prezentat calea de mijloc în accesarea proiectelor de finanțare europeană, unde a pus accent pe calea legală și creșterea numărului de infracțiuni și abateri cu privire la proiectele de finanțare, precum și cu recomandările pentru asumarea responsabilităților de către antreprenori în procesul implementării acestor proiecte.

În cadrul panelului, Ioana Gamen a prezentat conceptul de Business Angel, modelul investitorilor care se implică și ajută reprezentanții mediului de afaceri în implementarea proiectelor și a prezentat Conferința Business Angels România, eveniment care va avea loc în Iași, la Centrul IDEO, în perioada 8 – 9 noiembrie.

În cadrul panelului „Modele de dezvoltare antreprenorială”, Ncoleta Hrițcu, Partner Cuptorul Moldovencei, a prezentat dezvoltarea accelerată a afacerii Cuptorul Moldovencei, care s-a diferențiat de concurență și reușește să atingă o cifră de afacerii de 600.000 euro în 2016, precum și aspectele fiscale care apas[ pe antreprenorii locali, contribuind lunar cu aproximativ 10.000 euro la bugetul de stat, perspectiva dezvoltării unei fabrici de copturi (producere biscuiți), în acest sens fiind planificată atragerea unei investiții de peste jumătate de million de euro.

Oana Maftei, Manager AromaZen, afacere care oferă servicii de catering cu produse sănătoase, a prezentat importanța traseului în dezvoltarea potențialului antreprenor, de a face câte un pas, de a aduna informații, de a se implica activ în procesul de lansare a propriei afaceri. Descoperind o nișă, cateringul cu produse sănătoase, în special pentru persoanele care doresc să piardă în greutate și să aleagă un stil de viață sănătos, Oana Maftei prin afacerea sa, a adus o contribuție pozitivă.

Gabriel Achelăriței, Managing Partner Terra Centrum, a prezenta beneficiile unei afaceri care oferă soluții pentru sănătatea persoanelor, prin criosauna și salina care reglează circulaţia sângelui, stimulează producţia de endorfine,  reglează somnul și  are un efect benefic pentru multiple  afecțiuni.

Florin Smeu, General Manager Sweet Cafe, a realizat o secțiune interactivă pentru participanți, prin intermediul identificării calităților și abilităților care recomandă sau nu un antreprenor. Motoul Prezentării a fost: Devino cea mai bună versiune a ta!

În cadrul panelului final, Angela Achiței, Președinte ADV și Manager Util Deco, a prezentat una dintre cele mai mari întreprinderi sociale Util Deco, înființată în 2008 ca soluție pentru crearea de locuri de muncă protejate pentru persoane cu dizabilități. Util Deco înseamnă activitate economică reinvestită în programe sociale și are drept obiective: crearea și menținerea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități (36 de tineri cu dizabilități angajați), formare profesională continuă (peste 300 persoane anual), consiliere și orientare profesională (peste 500 de persoane anual), servicii sociale și de prevenire oferite în comunitate (peste 1000 de persoane anual). Printre serviciile oferite de Util Deco se regăsește serviciul de arhivare de arhivare și depozitare documentelor, fiind unul dintre centrele de arhivare și depozitare din țară. Alături de acesta, Util Deco înglobează magazine online care oferă mediului de afaceri o gamă largă de servicii.

Gabriela Stoica, Reprezentant REDU, a prezentat modelul social și verde al afacerii REDU, din cadrul Asociației MAI BINE, concept inovativ care valorificară deșeurilor textile și le transformă în lucruri cu utilitate. În cadrul proiectului REDU, sunt realizate produse vestimentare din deșeuri textile, afacerea a beneficiat de sprijinul unui designer vestimentar atipic, fiind prezente expoziții cu aceste produse și a ajutat la refolosirea textilelor, industria textilelor fiind una dintre cele mai puternice surse de deșeuri.