Numarul 15 Profil

Povestea din spatele unuia dintre cei mai cunoscuți avocați din Iași. Gabriela Grădinariu, pledoarie pentru muzică şi promovarea tinerilor cu talent

g-gradinariu-2

După 20 de ani în care a purtat roba de avocat cu mîndrie, Gabriela Grădinariu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți avocați ieșeni. Pledoariile sale au răsunat în unele dintre cele mai mediatizate dosare din Iași. Dincolo de notorietatea dobândită ca avocat, viața acesteia a dus-o pe un drum cu totul nou, devenind un real promotor al muzicii. „Dacă impui respect, dacă îi respecți pe ceilalți, atunci cu siguranță vei primi respect din partea lor”, spune Gabriela Grădinariu

„Un avocat bun trebuie să fie un profesionist desăvârșit”

g-gradinariu-1Avocatura nu-i o profesie tocmai ușoară. Nu poți ajunge la performanţă oricum, pentru că este nevoie de multă practică, implicare și formare profesională continuă. Doar timpul petrecut în sălile de judecată și deciziile favorabile clienţilor date de instanțe în dosarele tale te pot face cunoscut. După 20 de ani în care a purtat roba de avocat cu mîndrie, Gabriela Grădinariu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți avocați ieșeni. Pentru domnia sa, succesul a­pare atunci când sunt respectate drepturile pe care le are orice om, chiar și atunci când este acuzat de săvârșirea unei infracțiuni. „Este foar­te important ca acea persoană să înțeleagă unde a greșit, să în­țeleagă că este justificată pedeapsa, dar, totodată, să primească pedeapsa cea mai mică în raport cu fapta să­vârșită. Dacă este nevinovată, justiția trebuie să aibă puterea să recunoască acest fapt”, ne-a declarat domnia sa.

Fiind în prezent un specialist de necontestat în materia dreptului penal, Gabrielei Gărdinariu nu i-a fost deloc ușor să ajungă aici. Pledoariile sale au răsunat în unele dintre cele mai mediatizate dosare de crimă organizată din Iași și n-a avut nicio teamă să-și spună răspicat punctul de vedere și să lupte pentru drepturile clienților săi cu toate încrederea. „Trebuie să fii un foarte bun psiholog, astfel încât să poți înțelege exact do­rin­țele clientului, să stabilești o punte perfectă de comunicare între tine și el și să-l ajuți să înțeleagă ceea ce este cel mai bine pentru sine”, spune Gabriela Grădinariu. Prin atitudinea sa onestă, corectă, a reușit să câștige atât respectul colegilor de breaslă, cât și al ma­gistraților sau a inculpaților din dosare. „Dacă impui respect, dacă îi res­pecți pe ceilalți, atunci cu siguranță vei primi respect din partea lor”, completează domnia sa.

Ca în orice alt domeniu de afaceri, într-o profesie liberală clienții devin mai numeroşi pe măsura recomandărilor primite, iar relația de încredere și empatia față de client pot juca un rol esențial. „Chiar dacă un avocat nu trebuie să arate implicarea emoțională, acesta trebuie să fie și un foarte bun psiholog și să asculte durerea și apăsarea clientului și mai ales a familiei”, declară Gabriela Grădinariu. Tocmai de aceea, domnia sa consideră că profesia de avocat este una solicitantă, căreia trebuie să îi dedici nu numai timp, dar și foarte multă energie: „Încărcătura emo­țio­nală a fiecărui caz ajunge să se reflecte, de multe ori, și în viața personală, trăirile fiind atât de intense, încât nu le poți lăsa, de fiecare dată, la birou.”

„Dacă poți să crezi cu tărie într-un vis al tău, îl poți transforma în realitate”

A fost mereu în topurile eleganței feminine din Iași, atât prin ținuta vestimentară, cât și prin atitudinea față de cei din jurul său. Toate acestea nu au fost suficiente pentru a da naştere unei poveşti şi mai surprinzătoare. Acum, a ales să-și țină roba de avocat mai mult în dulap pentru a se dedica unui domeniu în care pot fi construite lucruri solide, pe care timpul să nu le șteargă atunci când se schimbă legile. A înființat Asociația „Viitor de 7 stele“, un proiect ambițios, care își propune să promoveze arta, în special acele talente muzicale care nu au susținerea financiară și morală pentru a ieși în față. În ultimii ani, Gabriela Grădinariu a devenit promotor al evenimentelor artistice și a intrat tot mai serios în lumea muzicii.

Pentru Gabriela Grădinariu, muzica a devenit un refugiu imediat și o sursă de energie pozitivă și de echilibru. A amenajat un studio personal în propria casă, acesta fiind și locul „unde se poate întâlni cu muzica”. Primul album muzical „Viața e un cântec, cântă-l cu plăcere” a fost un dar pe care a dorit să îl ofere prietenilor și familiei cu ocazia aniversării vârstei de 40 de ani. Sub titlul „Nimic din viața mea nu aș schimba”, în iulie 2016 a lansat un nou album, un adevărat test al maturizării muzicale. „Dacă poți să crezi cu tărie într-un vis al tău, îl poți transforma în realitate și poți, inclusiv, să scoți un album muzical” este mesjul mo­ti­va­țional înscris pe acest album. Con­ține 11 piese originale la care au con­tribuit com­pozitori și artiști con­sacrați din Republica Moldova, între care Olga Ciolacu și Maria Stoianov. Gabriela Grădinariu a legat o prietenie strânsă cu cele două mari nume și a participat împreună cu acestea la mai multe concerte, spectacole sau emisiuni TV.

Arta merită un viitor frumos, iar tinerii talentanți trebuie promovați

„Viitor de 7 stele” este cel mai recent proiect prin care își propune să demonstreze atât artiștilor, cât și spectatorilor că arta merită „un viitor”. Începutul l-a reprezentat o tabără de muzică folk, organizată în luna octombrie a anului trecut pentru tinerii artiști care au avut rezultate deosebite la festivalurile de gen. În fiecare zi, tinerii au participat la workshop-uri pe teme specifice industriei muzicale și au însușit lecții importante pentru devenirea lor în domeniul artistic. Participanții au în­vă­țat despre drepturile de autor, au desfășurat lecții practice în studio, au avut întâlniri cu specialiști texti­eri pentru a învăța cum se fac textele pentru melodii, au organizat un spec­tacol într-un local din Suceava, iar la finalul taberei au avut șansa de a performa pe scena Aulei Bibliotecii Central Universitare din Iași, în spectacolul „Alchimia toamnei”, alături de artiști consacrați. În acelaşi loc, în mai 2016, o tânără foarte talentată din Suceava și-a văzut visul cu ochii și a fost sprijinită de Gabriela Grădinariu pentru lansarea celui de-al doilea album al său: „Acum știu”.

Cum s-a întâlnit avocatura cu actul artistic

Spectacolul de la B.C.U. a fost și punctul de convergență dintre profesia de avocat și cea de susținător al artelor, Gabriela Grădinariu fiind la acel moment – octombrie 2015 – implicată pro­fesional într-un caz de notorietate, ca apărătoare a familiei tinerei Diana Gugulică, ucisă, în Parcul Copou. „Întrucât spectacolul avea ca pro­ta­goniști tineri, mulți dintre ei de vârsta Dianei, am considerat că trebuie să-i aducem un omagiu. Totodată, având în vedere că, la acel moment, existau niște dispozitii legale conform cărora judecătorii erau obligați să-l elibereze din starea de arest preventiv pe criminalul Dianei, odată cu pronunțarea soluției în prima instanță, chiar daca îi aplicau pedeapsa maximă, pe considerentul că era minor, am decis că trebuie sa protestăm, într-o manieră specială: prezentatorii au purtat tricouri pe care aveau inscripționate, pe partea din față, dispozițiile iar pe partea din spate, fotografia Dianei”, po­ves­tește domnia sa. Demersul nu a fost zadarnic, întrucât la câteva luni după acest protest dispozițiile au fost declarate neconsțitutionale.

Viitor de 7 stele

Anul acesta, Asociația Viitor de 7 stele a fost partener al Asociației culturale FAIR, în organizarea Târgului na­țio­nal de folk „O gură de folk”, de la Gura Humorului. Târgul menționat a fost organizat în perioada 21 – 23 octombrie 2016, iar în cadrul acestuia au fost oferite burse de merit pentru trei dintre tinerii participanți la tabăra „Viitor de 7 stele“, asigurându-le și prezența pe scena târgului alături de nume grele din muzica folk românească. Cel mai recent eveniment organizat de Asociația „Viitor de 7 stele“ a avut loc pe data de 30 noiembrie 2016, sub titlul „Arta, anotimpul sufletului”. A fost o îmbinare perfectă între domenii diverse precum muzica, literatura și pictura. Gabriela Grădinariu afirmă că nu ar putea abandona profesia de avocat, însă crede că ar putea să aloce mai puțin timp pledoariilor pentru a se dedica promovării actelor artistice. Asociația „Viitor de 7 stele” va

continua prin a sprijini tineri artiști din toate domeniile, pentru a deservi mai ales, beneficiarii finali, spectatorii sau iubitorii de artă. Pe termen lung, speră să achiziționeze aparatura necesară pentru derularea e­venimentelor muzicale și să în­fi­ințeze o sală de spectacole, astfel încât să existe un circuit economic sustenabil pentru promovarea artiștilor.