Focus Noutati Promo

Prognoză: Euro va fi cotat la 4,7 lei în 2018

Moneda nationala se apreciaza

Euro a încheiat 2017 la un curs record, aproape 4,66 lei, iar previziunile economiştilor pentru acest an nu sunt deloc bune. Moneda europeană ar urma să ajungă la 4,70 lei. Prima şedinţă de tranzacţionare e mâine. Un leu slab în raport cu euro înseamnă nu doar rate mai mari, ci şi produse mai scumpe din import. De câştigat au doar exportatorii, pentru că încasează mai mult.

Leul a pierdut peste trei procente în raport cu euro pe parcursul anului 2017 şi a depăşit nivelul istoric în mai multe rânduri. Lucrurile nu par să se tempereze nici în 2018. O asociaţie a analiştilor financiari vede un curs de 4,73 lei în a doua parte a anului, dacă nu vom avea stabilitate fiscală şi vor continua incertitudinile din economie. Nici reprezentanţii instituţiilor bancare nu sunt optimişti.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al unei bănci comerciale: „Vedem un interval de variaţie între 4,60 şi 4,70 pe cursul de schimb, bazându-ne că deficitul bugetar va fi menţinut în limita de 3 la sută, deci vor fi evitate derapajele bugetare”.

Horia Braun, economistul-şef al unei bănci comerciale: „Undeva o medie în jur de 4,70 pare rezonabilă la momentul ăsta, ţinând cont că avem o previziune de inflaţie medie de 4 la sută, o depreciere de 1 sau 2 la sută mi se pare sănătoasă pentru economie, încurajând exportatorii şi descurajând importatorii, dar nu ar crea presiuni semnificative la nivel de inflaţie”.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR: „Unii primesc bine această depreciere, alţii o privesc dureros mai ales cei care au credite în valută. Dacă ne uităm exact o să vedem că primele două zecimale care exprimă zeci de bani şi bani sunt nemişcate”.

Deprecierea monedei naţionale este rezultatul unei creşteri economice bazate pe consum, unul alimentat tot mai mult de importuri. Un bulgăre care se va rostogoli şi anul acesta – românii vor mânca tot mai mult şi se vor îmbrăca cu produse aduse din afara ţării. Şi toate la preţuri din ce în ce mai mari.

Dragoş Cabat, analist economic: „Riscurile sunt mari şi le vedem şi pe piaţă, o creştere foarte rapidă a inflaţiei, aceste majorări bruşte de salariu care duc la o cerere mare de bunuri şi servicii şi atunci o parte din bunuri se importă. Când văd că există cerere pentru bunurile lor cresc preţurile”.

Un euro mai puternic înseamnă facturi mai mari, rate crescute pentru cei care s-au împrumutat în euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi costuri în plus pentru cei care stau cu chirie. Astfel, la o chirie de 300 de euro, avem o diferenţă de 42 de lei deja. Au de suferit şi cei care vor să devină proprietari în acest an şi sperau ca anul acesta preţurile locuinţelor să fie mai mici – costul de vânzare este stabilit tot în euro.

(Sursa: Digi24)