Editie Speciala Eveniment business Focus

SuperTeach la Iași – proiect lansat de antreprenori prin intermediul căruia profesorii vor schimba sistemul din educație

conferintaa

Romanian Business Leaders (RBL), în parteneriat cu Educativa și Institutul pentru Dezvoltare Personală au inițiat un proiect prin care profesorii sunt sprijiniți să devină mentori și totul pentru ca generațiile de elevi să fie mult mai pregătite pentru a intra pe piața muncii. Proiectul SuperTeach, ai cărui inițiatori sunt Dragoș Anastasiu, Felix Tătaru, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță, se dorește a fi o “inițiativă de reformare a sistemului de învățământ din interior: mediul privat pune resurse pentru a-i sprijini pe profesori să devină factori ai schimbării”. Pe 27 ianuarie, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc a doua conferință a proiectului SuperTeach, unde mai mulți speakeri vor discuta cu cei prezenți.

Unul dintre inițiatorii SuperTeach, președintele Educativa Alexandru Ghiță, susține că „educația înseamnă și acțiune, nu doar cunoaștere. Astăzi, profesorii se axează prea mult pe a transmite cunoștinte și a pune note și prea puțin pe a forma abilități de viață la elevi”. Tocmai de aceea, în cadrul acestui proiect, 1.000 de profesori vor fi formați, timp de cinci ani, pentru a putea forma la rândul lor alţi 30.000, care să instruiască elevii pentru a fi mai bine pregătiţi pentru nevoile pieţei de muncă. Inițiativa a fost anunţată de către reprezentații proiectului Super Teach, lansat la Bucureşti, în luna octombrie a anului trecut. „Profesorii trebuie să devină mentori și să colaboreze între ei. În sistemul actual de învățământ, copiii învață să concureze între ei, iar noi, ca angajatori, avem nevoie de oameni care să colaboreze”, a declarat Dragoș Anastasiu, preşedintele Eurolines România. „Până va face „sistemul” ceva, noi, comunitatea de business, putem genera schimbări profunde pentru educația viitoarelor generații. Având profesori deschiși la minte și suflet, vom reuși să inspirăm și să educăm copiii pentru viața reală, care devine din ce în ce mai competitivă”, susține și Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul dintre inițiatorii proiectului.

Prin proiectul SuperTeach se vor organiza conferințe inspiraționale și motivaționale pentru profesori, la care vor participa speakeri români și internaționali din domeniile cultură, antreprenoriat și educație. Conferințele vor fi urmate de workshop-uri care vor constitui baza de selecție pentru profesorii ce vor participa la traininguri oferite de Institutul Arbinger, lider mondial în traininguri pentru schimbarea mentalității. „Cea mai mare problemă a sistemului este mentalitatea. Rolul profesorului nu este doar să predea și să corecteze, ci să asculte, să construiască relații, să se conecteze cu elevul, iar acestea nu se pot obține decât printr-o schimbare profundă de mentalitate”, a spus Cristina Gheorghe, director general la Institutul Dezvoltării Personale. Pe 27 ianuarie, la Iași are loc a doua astfel de conferință, precedată de cea din noiembrie care a avut loc la București.

O cercetare realizată de Open-I Research pentru Romanian Business Leaders a dus către o concluzie clară: peste 60% dintre profesori consideră că sistemul de învățământ în sine este principalul factor demotivant, însă, în același timp 18% dintre profesori consideră că ar fi motivați dacă s-ar implica în ceva care să contribuie la schimbarea sistemului educațional. Cercetarea a fost realizată pentru lansarea proiectului educațional SuperTeach.